Realizacija projekta “Skladateljica mog zavičaja Dora Pejačević”


Nakon brojnih aktivnosti i priprema, eTwinning projekt pod nazivom “Skladateljica mog zavičaja Dora Pejačević” zaokružen je susretom triju projektnih škola 27. 11. 2019. u Našicama, gradu u kojem je skladateljica provela veći dio svog djetinjstva i mladosti.
Učenici Umjetničke škole Beli Manastir, Osnovne glazbene škole Kontesa Dora i Osnovne glazbene škole pri OŠ "Ivan Goran Kovačić" posjetili su prvo Dorin grob na koji su položili cvijeće, a u ime svake škole zapalili su po jednu svijeću.
Zatim su posjetili Zavičajni muzej u Dvorcu Pejačević u kojem su imali priliku upoznati detalje iz života Dore i njene obitelji, a i zasvirati na klaviru u Dorinoj sobi.
Vrhunac ovog susreta bio je koncert u dvorani “Kontesa Dora”, pod nazivom “Dora u srcu”. Dobrodošlicu svim sudionicima projekta poželjela je ravnateljica škole Marina Kopri. Učenici svake škole izveli su nekoliko skladbi Dore Pejačević kao i autorske skladbe na temu Dore Pejačević. Nakon solista na klaviru iz sve tri škole, nastupili su i učenici tamburaškog odjela Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora” koji će predstavljati svoju školu na državnom natjecanju učenika i studenata glazbe. Na kraju ovog uspješnog koncerta škole su razmijenile razglednice koje su djeca izradila na temu Dore Pejačević i njenog albuma klavirskih minijatura “Život cvijeća”. Susret je završio domjenkom koji su priredili domaćini našičke glazbene škole, u srdačnoj atmosferi i sa međusobnom željom za daljnjom suradnjom. Nositeljice projekta su profesorice Sanja Vazdar i Kristina Brkić (Našice), Zrinka Barić i Antonia Kovač (Beli Manastir) i Maja Varga (Đakovo).
Ovaj eTwinning projekt dio je aktualnog međupredmetnog projekta naše škole “Boje, mirisi, okusi i zvukovi mog zavičaja”, koji će se predstaviti prigodom obilježavanja dana naše škole.
Sve aktivnosti ovog projekta su dokumentirane u obliku web stranice na Twinspaceu i mogu se pogledati putem poveznice https://twinspace.etwinning.net/100137/home
Tekst: Maja Varga