Pijanist Srđan Čaldarović održao seminar u našoj školi

Dana 2.ožujka 2022. pijanist Srđan Filip Čaldarović održao je seminar za učenike i nastavnike klavira Osnovne glazbene škole pri OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Đakovu. Učenicima koji su aktivno sudjelovali na seminaru profesor je iznio  svoje tehničke i umjetničke ideje kako bi još bolje i sigurnije usavršili svoje izvedbe.
Ugodnoj atmosferi seminara doprinijela je kupovina novog pijanina za kvalitetniji rad i napredak.
Ideje i sugestije koje nam je profesor uputio iskoristit ćemo za daljnji profesionalni razvoj naših učenika i njihovih nastavnika.

Tekst: Brigita Menrat, prof.


Srđan Filip Čaldarović (Hrvatska, Zagreb, 1973.) glazbeno obrazovanje počeo je u Glazbenoj školi Pavla Markovca kod profesorice Jelice Kuzmin. Klavir je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Vladimira Krpana (1995.), te se usavršavao na Indiana University School of Music u Bloomingtonu u klasi Leonarda Hokansona i na Trinity College of Music u Londonu u klasi Philipa Fowkea da bi magisterij stekao na University of Miami, Florida u klasi J. Roberta Floyda (2002.). Pohađao je majstorske tečajeve uglednih pijanističkih pedagoga kao što su Evgenij Timakin, Jerome Rose, Walter Groppenberger i Sequeira Costa.
Od 1990. godine redovito koncertira samostalno, kao komorni glazbenik te kao solist uz orkestre nastupajući širom Hrvatske i u inozemstvu (Italija, Njemačka, Švicarska, Mađarska, Kanada, SAD…). Gostuje i na festivalima (Carl Orff, Muzički biennale Zagreb, Zagrebačke ljetne večeri), te stječe laskave kritike i nagrade: nakon debija u Washingtonu tamošnja kritika hvalila je njegov „potpuni artizam udružen s introspektivnim pristupom i profinjenim osjećajem za "fraziranje" (Washington Post), interpretacijom Brahmsova Prvog klavirskog koncerta u d-molu zaslužio je nagradu Sveučilišnih nastavnika, a dobitnik je i Nagrade Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za 2013. godinu. Njegovi solistički i komorni nastupi odlikuju se svestranim pristupom programima na koje ravnopravno uvrštava djela velikana pijanističkog repertoara – Bacha, Beethovena, Chopina, Liszta, Brahmsa, Schumanna– i hrvatskih skladatelja poput Šuleka, Papandopula, Kempfa, Paraća i drugih. Redovito snima za Hrvatski radio i televiziju. Njegov prvi album sonata F. Liszta i S. Rahmanjinova objavljen je u izdanju Art Net Cluba 1998. godine.

Od 2005. djeluje kao docent, a od 2013. kao izvanredni profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Tekst i slika preuzeti sa web stranice Sonus.