eTwinning "na daljinu"

Učenje na daljinu upotpunjeno je i kroz programe eTwinninga, u kojima naša škola sudjeluje putem nekoliko otvorenih projekata koji su započeli prije, a nastavili se za vrijeme novonastalog oblika izvođenja nastave. Osim redovnih zadataka koje naši učenici glazbene škole redovito obavljaju u sklopu svoje redovne škole i glazbene škole, kroz jedan takav projekt imaju priliku razvijati i pokazati svoju stvaralačku kreativnost koristeći pritom i usvajajući informatičku tehnologiju korištenjem raznih web alata. 
Riječ je o projektu pod nazivom “Thematic Songlish”, a podrazumijeva dječje glazbeno i literarno stvaralaštvo na određenu temu vezanu za obilježavanje posebnih dana u godini. Pjesme se pišu na engleskom jeziku, pa tako djeca imaju priliku razvijati i znanje tog jezika, a pri tome se dobro i zabaviti. Projekt je kreirala profesorica Pinar Gok iz Turske umjetničke škole Izmit Bilsem i okupila tim profesora iz različitih zemalja, a to su Italija, Portugal, Francuska, Turska i Hrvatska. Obzirom da je projekt vrlo inteligentno osmišljen, od same ideje, preko razrade do rezultata, odazvali smo se i mi na njezin poziv i pridružili se projektu. Naši učenici su se vrlo zainteresirali i aktivirali, pa su neki već napisali svoje autorske pjesame, a drugima su one prava senzacija, obzirom da su ih smislili njihovi vršnjaci! Nastale su tako do sada pjesme “Chocolate Mint Day” Ane Eberhardt i Petre Raić, “When Loki says wuff, wuff” Eve Drenjančević na temu obilježavanja Dana kućnih ljubimaca, zatim “World Thinking Day” Eve Hajduković, “Smile Day” Filipa Valetića, a još neke su u procesu nastajanja. Sve nastale pjesme iz projektnih škola skupit će se na kraju projekta u e-knjigu, a za svaku pjesmu se izrađuje spot u obliku video animacije. 
Profesorice Maja Varga i Sanja Gavran su nosioci projekta u našoj školi. One vode djecu u ovom procesu skladanja pjesama, prijevoda teksta, zapisa notnog teksta, izvođenja pjesama, izrade različitih materijala kao što su slike, posteri, audio zapisi i videoanimacije i u korištenju web alata za njihovu izradu. Na ovaj način učenici imaju priliku razvijati širok spektar znanja i vještina. Razvoj i rezultati projekta moći će se pratiti na web stranici škole, a mali uvid pružamo kroz priložene fotografije. Predstavljamo vam ujedno i prvu nastalu animaciju za pjesmu Chocolate Mint u izvedbi mladih skladateljica Ane Eberhardt i Petre Raić.
Tekst: Maja Varga, prof.